Ezt talán még Havas Jon is tudja
2016. október 17. írta: ennaa

Ezt talán még Havas Jon is tudja

Családfája kuszább a magánéleténél, hősiessége lehengerlőbb Másokénál, az élete pedig többet ér, mint a sztori bármelyik karakteréjé. És talán ezt ő is tudja. Röviden Jon Snow-ról, azaz Havas Jon-ról.

Azoknak, akik eddig burokban éltek, s sosem hallottak még a George R. R. Martin által megálmodott A tűz és jég dala című fantasy regénysorozatról, azoknak üzenem, hogy semmi sincs veszve, mivel: #YouKnowNothingJonSnow (#NemTudszTeSemmitHavasJon) – idézve a klasszikust, s utalva a karakter „érdemi részére”.

Tehát: az HBO gondolt egyet, majd kettőt, és megszerezte a széria megfilmesítési jogait. Ennek eredményeként pedig megszületett a Trónok harca (A Game of Thrones) tévésorozat, amelynek egyik közkedvelt – ha nem az egyetlen igazán szerethető – szereplője, a mi kis Havas Jon-unk, akit a sztoriban Kit Harington alakít.

Havas Jon, Deres urának, Ned Stark-nak a törvénytelen fiúgyermekeként tűnik fel először a történetben, aztán majd fordulat fordulatot követ, s voilá: még egy ok, hogy végignézd a hatodik évadot is. Egyébként a „Havas” jelző a messzi és zord Északra utal, mivel azon a területen „Havas”-ként nevezik el a törvénytelen gyerekeket. Tehát a név egyfajta megkülönböztető jellegként funkcionál.

Jon családfáját meg sem kísérlem bemutatni, mivel kifejezetten komplikált, de #nospoiler. Szóval ahelyett, hogy lerántanám a leplet a hatodik évad fináléjáról, bátorkodtam egy csokorba rendezni néhány jellemzőt, amelyek segítségével Jon könnyedén a nézők szívébe lopta magát.

Szóval:

  • kitűnő harcos – Mások szerint (is)
  • néhol „vad”, ám hős szerelmes
  • igazi túlélő, ki feltámad poraiból
  • na meg a hatodik évad végére se tud semmit

#YouKnowNothingJonSnow. Bocs, a kettőskereszt és az angol folyamatos, ahogyan Jon jelenléte is a sorozatban. A nagybetűs karakterre még mindig szüksége van a nézőknek, s úgy tűnik, hogy George R. R. Martin-nak is – bár tény, hogy az író játszi könnyedséggel és sajátos brutalitással válik meg a sorozat szereplőitől.

És azt, hogy Havas Jon az egyik kulcsfigurája a Hét Királyságban zajló történeteknek…

Talán még ő maga is tudja.

A bejegyzés trackback címe:

https://ennamegmondja.blog.hu/api/trackback/id/tr4511817425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása